گاها برنامه ای برای اجرا فقط نیاز به سیستم عامل ویندوز پیدا می کند و یا فقط نیاز به یک مرورگر در هر سیستم عاملی که بتواند مرورگر اینترنت را داشته باشد، بنابراین به مورد اول، پلتفرم ویندوز و به مورد دوم تحت وب اطلاق می گردد. همینطور در صورتی که برنامه ای برای اجرا تنها نیاز به سیستم عامل اندروید داشته باشد به آن برنامه ی تحت اندروید گفته می شود.
مالتی پلتفرم یعنی نرم افزار یا سرویسی که بتواند در چندین پلتفرم قابلیت اجرا داشته باشد و محدودیت هایی که کاربران با توجه به فراهم کردن پلتفرم خاص مواجه می شوند را برطرف نماید.
نرم افزار قیاس هم زمان و بصورت یکپارچه امکان اجرا و استفاده در پلتفرم ها و سیستم عامل های مختلف را داراست که میتوان به پلتفرم ویندوز، وب و اندروید اشاره نمود. این عملکرد بگونه ای سه لایه طراحی شده است که شامل لایه های اینترفیس، APIها و وب سرویس ها و لایه دیتابیس می باشد. در سه پلتفرم اشاره شده ی ویندوز، وب و اندروید استفاده از یک مجموعه API و وب سرویس باعث یکپارچگی بین پلت فرم ها شده است که نتیجه استفاده از هر کدام از پلتفرم ها در یک دیتابیس قابل ذخیره، مشاهده و گزارشگیری می باشد.
در واقع استفاده نرم افزارهای تحت وب و یا اندروید در صورتی که سرور در چندین نقطه متمرکز شده و با یکدیگر ارتباط داشته باشند و کاربران شرکت ها، سازمان ها و فروشگاه های مختلف با تهیه و شارژ مدت دار حساب خود (اجاره لایسنس نرم افزار) و با استفاده از مرورگر اینترنت و یا نرم افزار تحت اندروید خود متصل به سرور از طریق وب سرویس و API شوند، در حال دریافت سرویس و خدمات ارزش افزوده ای با نام خدمات ابری هستند. در این گونه خدمات، مشتریان هزینه های گزافی همچون هزینه های نگهداری سرور را نمی پردازند و امنیت اطلاعات را به شرکت ارائه دهنده خدمات می سپارند. این سرویس ها بسیار ارزان بوده و قابلیت استفاده در هر زمان و مکان را دارا هستند.
در نسخه ابری شما به جای خرید مستقیم نرم افزار تحت وب و نصب آن بر روی سرور خود اجازه استفاده از نرم افزار نصب شده بر روی سرور ارائه دهنده خدمات ابری را به همراه خدمات پشتیبانی – خدمات نگهداری سرور – اینترنت مصرفی روی سرور خریداری میکنید.
در امریکا و کشورهای پیشرفته اروپایی این مدل برای کسب و کارهای کوچک و متوسط کاملا عادی و منطقی است و شرکتهای نرم افزاری بزرگی مانند sage این خدمات را ارایه میکنند. در کشور ما برخی نگرانی ها باعث اعتماد کمتر به این روش میشود ولی مطمئنا در آینده نزدیک فرهنگ استفاده از آن بومی خواهد شد.
کسب و کارها و فروشگاه های متوسط، کوچک و تازه راه اندازی شده و همچنین شرکت های دانش بنیان می توانند مشتریان پروپا قرص این گونه نرم افزارها باشند.
یکی از بهترین پلتفرم های استفاده از نرم افزارها، نرم افزار تحت وب می باشد. برای استفاده از نرم افزار تحت وب فقط کافیست به یک مرورگر اینترنت همانند گوگل کروم، فایر فاکس و ... دسترسی داشته باشید. این نرم افزار ها نیاز به نصب بر روی کلاینت ها را نداشته و در هر زمان و مکان و بر روی هر دستگاهی که دارای مرورگر اینترنت باشد مانند تلفن همراه، تبلت، لپ تاپ و یا حتی تلویزیون هوشمند قابل دسترسی است.
برنامه های تحت وب از یک هسته پایدار بهره میبرند و با تغییر در عملکرد یا بهروزرسانی هسته اصلی، این تغییرات برای تمام کاربران در سطح شبکه جهانی اینترنت اعمال میشود.
تحت وب بودن نرمافزار، الزاما به معنی تحت اینترنت بودن آن نیست و می توان نرم افزار را تحت شبکه داخلی و بصورت کلاینت و سروری نیز استفاده نمود.
در این بستر به عنوان بستر امروز و آینده، نرم افزار بر روی سرور و IIS نصب میشود و نسخه exe نداریم. نرم افزارهای تحت وب به دلیل جدا بودن سرور و کلاینت خصوصا در محصولات سرویس گرا (قیاس سرویسگراست) بالاترین امنیت را دارند و تقریبا همه شرکت های بزرگ دنیا از گوگل و آمازون و ... از این پلت فرم استفاده میکنند.
امروزه دادهای گاها مهمتر از داده های مالی از ایمیل تا تلگرام و اطلاعات بورس و... بر بستر وب است. ظاهر زیباتر و قابلیت های بیشتر نرم افزار های تحت وب برای افزایش سطح كاربرد پذيري یا UX را ارائه ميدهد و مسیر پیشرفت نرم افزارهای جدید در دنیا این پلت فرم است و باعث کاهش شدید تولید نرم افزارها در پلت فرم ویندوز شده است.
استفاده از این نرم افزار قالبا برای شرکت هایی که دارای گستره جغرافیایی و دارای چندین شعبه و سازمان در نقاط مختلف باشد مناسب می باشد. همچنین سازمان های بزرگی که می خواهند فضای دسترسی به نرم افزار را از طریق راه دور فراهم نمایند می تواند راه کار مناسبی باشد. شرکت های بین المللی، هلدینگ ها، فروشگاه های زنجیره ای می توانند از جمله مشاغل و کسب و کارهایی باشند که نیاز به برنامه های تحت وب خواهند داشت.
امروزه استفاده از تلفن های همراه در هر زمان و مکان گستردگی بسیار زیادی پیدا کرده است. نرم افزار های ارائه شده در بستر اندروید به سرعت در حال پیشی گرفتن از سایر پلتفرم ها هستند. به دلیل کوچکی صفحه نمایش و قدرت پردازش و ذخیره سازی موبایل انتظار گستردگی قابلیتهای نرم افزارها شبیه نسخه های وب و ویندوز را نمیتوان از آنها داشت ولی به عنوان رابط کاربری همیشه در دسترس، بسیار کاربردی هستند.
نرم افزار های ارائه شده بر بستر سیستم عامل اندروید نیز همانند نرم افزار تحت وب در هر زمان و مکانی در دسترس افراد می باشد و می تواند بصورت آفلاین و آنلاین با هسته اصلی نرم افزار آنلاین، ارتباط بر قرار کرده و نسبت به ثبت اطلاعات و گرفتن گزارشات یاری رسان کاربران خود باشد.
نرم افزار های اندرويدی قياس هم به صورت آفلاین کار میکنند و هم بصورت آنلاين میتوانند ارتباط با هسته اصلي نرم افزار را بر روي سرور برقرار کنند. این ارتباط نسخه موبایل هم در نسخه های ابری و هم در نسخه های تحت وب میتواند ایجاد شود.
این نرم افزار را با توجه به مزایای آن می توان گفت برای اکثر استفاده کنندگان مشاغل مناسب است زیرا کمتر کسی امروزه پیدا می شود که نحوه استفاده از تلفن همراه هوشمند را فرا نگرفته باشد. کسب و کارهایی که نمیخواهند هزینه زیادی برای تهیه سخت افزارها و نرم افزارها داشته باشد این پلتفرم می تواند به خوبی نیاز آنها را پاسخ دهد. مهترین استفاده این قبیل نرم افزارها برای صنعت پخش بوده همچنان که مدیران نیز راغب هستند گزارشات را بصورت آنلاین از از طریق این نرم افزارها به راحتی دریافت نمایند. همچنین اصناف خرده فروش نیز کاربران اینگونه نرم افزارها می باشند.
نرم افزار تحت ویندوز، نرم افزاری است که با استفاده از یک فایل نصبی که تنها قابلیت اجرا بر روی ویندوز را داشته باشد اطلاق می شود. نرم افزار های تحت ویندوز به دلیل، کاربری آسان و سریع به دلیل نصب روی کامپیوتر مشتری بسیار مفید و کاربردی هستند. نرم افزارهای تحت ویندوز از رابط کاربری غنی و کنترلهای گستردهتری بهره میبرند. منوها، کلیدهای میانبر، دکمهها و کنترلهای متنوع دیگر با سرعت پاسخگویی سریع به کاربر در پنجرههای ویندوز، قابلیتی است که نرم افزارهای تحت وب کمتر از آن بهره میبرند. این نرم افزارها گاها حتی قابلیت اجرا بر روی چندین کامپیوتر را در بستر شبکه دارند که بصورت کلاینت سروری قابل استفاده می باشند.
همه نرم افزار های تحت ویندوز با کمک IP Static یا ابزارهایی مانند remote desktop و citrix ویا ارتباط اینترنتی امکان استفاده از راه دور را دارند ولی این روش به دلیل سرعت کم و عدم وجود امنیت پیشنهاد نمی شود.
ادعای هر نرم افزاری خصوصا مالی در خصوص تحت وب بودن نرم افزارهای تحت ویندوز به اعتبار این روش، تنها یک فریب تبلیغاتی است.
این بستر نرم افزاری عموما برای سازمان ها و شرکت هایی مناسب است که نیاز به استفاده نرم افزار در تراکم جغرافیایی نداشته و تنها در شبکه محلی در سازمان و شرکت می خواهند از مزایای نرم افزار بهره ببرند. اصناف خرده فروشی همچون سوپر مارکت، شیرینی و خشکبار، کفش، بوتیک ها و بطور کلی اصنافی که دارای شعبه های متعدد نبوده و تنها دارای یک باب فروشگاه باشند می توانند از این نرم افزار بهره ببرند.